LEGELAZI.ROBlogDespre noi
Tipuri de acte:
lege hotărâre decret decret-lege ordin instrucțiuni circulară dispoziție sinteză răspuns normă regulament ordonanță precizări criterii contract muncă decizie ordonanță de urgență situație listă comunicat constituție moțiune declarație convenție completare metodologie anexă rectificare acord procedură statut apel îndrumar amendament proces verbal încheiere sentință mesaj tarif vamal cartă protocol raport proclamație înțelegere reglementări memorandum aranjament tratat instrument pentru amendare act adițional nomenclator proiect de lege program opinie separată programă analitică codul de etică strategie addendum rezoluție plan contract-cadru prescripții codul internațional de management reguli codul justiției militare act act internațional metodă codul internațional pentru cereale codul internațional (ftp) codul lsa contract ghid tablou de evidență casare normativ recurs document cerințe modul condiții și proceduri manual de operare standard codul civil codul de procedură civilă codul comercial codul aerian codul familiei codul penal codul de procedură penală codul muncii codul fiscal codul silvic codul de procedură fiscală codul vamal sistem repere metodologice codul pentru construcția navelor speciale codul modu proiect principii registru codul consumului manualul primarului manualul prefectului codul de reglementare a conținutului audiovizual cod tehnic al gazelor naturale soluție atribuții poziție comună acțiune comună directivă propunere cpv schemă codul de bune practici în fermă mecanisme aviz consultativ cod tehnic codul navă caiet sarcini-cadru pact studiu modalități unitare codul osv propunere conținut-cadru dosar codul inf codul de siguranță codul isps calculator impozite minută discurs cadru general tranșe de venit impozabil codul european de securitate socială codul de standarde internaționale și practici recomandate măsuri codul studiilor universitare modalități și proceduri codul drepturilor și obligațiilor studentului flux informațional cod de procedură disciplinară cod de conduită inițiativă legislativă cuantum total specificație tehnică condiții instrument cod deontologic comunicare opinie concurentă conținut cerere scrisoare cod de practică ordonanță militară adeverință recomandări modalitate tip act nefolosit notă tarife cadru strategic


AMENDAMENT din 6 iulie 2021 convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin scrisoarea semnată la Bucureşti la 17 mai 2021 şi la 6 iulie 2021, la Acordul de împrumut (Proiect de îmbunătăţire a serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 februarie 2017 şi la 27 februarie 2017

emitent: Act Internaţional
data vigoare: 13 august 2021
publicat în: Monitorul Oficial nr. 782 din 13 august 2021

Notă: Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 835 din 11 august 2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 782 din 13 august 2021.
Biroul Băncii Mondiale, România
BANCA INTERNAȚIONALĂ PENTRU RECONSTRUCȚIE ȘI DEZVOLTARE
ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU DEZVOLTARE
Lascăr 31 Business Center
Strada Vasile Lascăr nr. 31
Sector 2, 020492
București, România
Tel.: (+4)021-201-0311
Fax: (+4)021-201-0338
București, România
17 mai 2021
Excelenței Sale,
domnul Alexandru Nazare,
ministrul finanțelor
Ministerul Finanțelor,
Strada Apolodor nr. 17
București, România
Referitor la: România: Împrumutul nr. 8.695-RO (Proiect de îmbunătățire a serviciilor judiciare)
Amendament la Acordul de împrumut
Excelență:
Ne referim la Acordul de împrumut („Acordul de împrumut“) dintre România („Împrumutatul“) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare („Banca“) pentru Proiectul de îmbunătățire a serviciilor judiciare („Proiectul“) din data de 27 februarie 2017. Termenii scriși cu majuscule din această scrisoare („Scrisoarea de amendament“), care nu sunt definiți în prezenta, vor avea înțelesul ce le-a fost atribuit în Acordul de împrumut.
De asemenea facem referire la o scrisoare din partea Ministerului Finanțelor din data de 29 iulie 2020 (Referință nr.: 790 949), prin care au fost solicitate anumite amendamente la Acordul de împrumut, inclusiv adăugarea unei noi componente orientate către îmbunătățirea accesului la justiție prin consolidarea serviciilor de e-justiție, toate acestea având scopul de a îmbunătăți eficiența și accesibilitatea instituțiilor de justiție vizate în contextul pandemiei de COVID-19, precum și de a asigura utilizarea eficientă a fondurilor din împrumut în conformitate cu prioritățile curente ale sectorului, conform solicitărilor Ministerului Justiției.
Ne face plăcere să vă informăm că, în urma solicitării dumneavoastră și a discuțiilor care au urmat între Bancă și Împrumutat, Banca propune prin prezenta modificarea Acordului de împrumut după cum urmează:1. Anexa I la Acordul de împrumut este înlocuită prin prezenta în întregime, conform prevederilor din atașamentul la prezenta scrisoare de amendament.2. Secțiunea III.A a anexei 2 la Contractul de împrumut este modificată prin prezenta și va avea următorul conținut:A. Reglementările referitoare la achiziții
Toate bunurile; lucrările, serviciile, altele decât cele de consultanță și serviciile de consultanță necesare pentru Proiect (cu excepția părții 1(b)(ii) din Proiect) și care urmează să fie finanțate din fondurile Împrumutului, vor fi achiziționate în conformitate cu cerințele prevăzute în sau la care se face referire în Reglementările referitoare la achiziții și cu prevederile Planului de achiziții.
3. Subsecțiunea III.B.2 (Serviciile de consultanță) din anexa 2 la Acordul de împrumut este eliminată prin prezenta, iar subsecțiunile următoare sunt renumerotate în mod corespunzător.4. Definiția „Parchetului de pe lângă Tribunalul București“ din anexa la Acordul de împrumut este eliminată prin prezenta, iar definițiile următoare sunt renumerotate în mod corespunzător.5. Următoarea definiție este adăugată prin prezenta anexei la Acordul de împrumut.14. «Ordinul Ministrului nr. 1582» înseamnă ordinul Ministrului Justiției semnat la data de 6 mai 2020 privind inițializarea procesului instituțional de digitalizare a MJ.
Toate celelalte prevederi ale Acordului de împrumut, cu excepția modificărilor aduse prin prezenta scrisoare de amendament, vor rămâne în vigoare și vor produce efecte depline.
În contextul modificărilor de mai sus aduse Acordului de împrumut, Împrumutatul și Banca convin, de asemenea, să fie efectuate ajustările relevante ale indicatorilor de monitorizare ai Proiectului, ale estimărilor de plată, alocărilor de costuri și graficului de implementare, care se vor reflecta în mod corespunzător în Manualul operațional al Proiectului, în conformitate cu secțiunea I.B.1 din anexa 2 la Acordul de împrumut.
Vă rugăm să confirmați acordul dumneavoastră cu cele de mai sus, în numele Împrumutatului, prin semnarea și datarea prezentei scrisori de amendament în spațiile prevăzute mai jos. Prevederile stabilite prin prezenta scrisoare de amendament vor intra în vigoare în momentul primirii de către Bancă a unui exemplar al Scrisorii de amendament conținând toate semnăturile.
De asemenea, vă rugăm să rețineți faptul că Documentul de restructurare din data de 21 aprilie 2021, care reflectă modificările de mai sus, va fi publicat pe site-ul web extern al Băncii.
Cu stimă,
BANCA INTERNAȚIONALĂ PENTRU RECONSTRUCȚIE ȘI DEZVOLTARE
(semnătură indescifrabilă)
Gallina Andronova Vincelette,
director de țară
CONVENIT:
MINISTERUL FINANȚELOR
Prin: (semnătură indescifrabilă) (ștampilă)
Reprezentant autorizat
Nume: Alexandru Nazare
Funcție: ministru al finanțelor
Data: 6 iulie 2021
cc: Domnul Alin Chițu, secretat de stat, Ministerul Finanțelor
AtașamentANEXA 1

Descrierea proiectului
Obiectivul Proiectului este acela de a îmbunătăți eficiența și accesibilitatea instituțiilor de justiție vizate.
Proiectul constă din următoarele părți:Partea 1. Îmbunătățirea operațiunilor instanțelor și instituțiilor aflate sub autoritatea MJ(a) Efectuarea de investiții în tehnologia informației și comunicațiilor pe teritoriul Împrumutatului, pentru a consolida funcțiile esențiale ale instanțelor, prin, inter alia: (i) îmbunătățirea infrastructurii LAN, inclusiv îmbunătățirea conectivității și a facilităților mobile; și (ii) furnizarea de elemente hardware și software, pentru a permite operarea sigură și fiabilă a ECRIS și extinderea depunerii on-line.(b) Îmbunătățirea capacității sistemului de justiție al Împrumutatului de a livra servicii, în special în regiunile sale sărace și insuficient deservite, prin: (i) construirea și reabilitarea clădirilor instanțelor, conform prevederilor din Manualul operațional al Proiectului; (ii) finalizarea lucrărilor civile la Tribunalul din Sibiu și la Tribunalul din Prahova și Palatul de Justiție; și (iii) desfășurarea de activități și studii pregătitoare pentru implementarea activităților din Planul de acțiune, care sunt acceptabile pentru Bancă și care nu sunt finanțate sau sunt finanțate insuficient din orice altă sursă de finanțare.(c) Oferirea de sprijin direcției de probațiune a MJ, prin: dezvoltarea unei strategii pentru reabilitarea infractorilor, evaluarea situației deținuților și îmbunătățirea serviciilor oferite victimelor infracțiunilor.Partea a 2-a. Îmbunătățirea performanței Oficiului Național al Registrului Comerțului
Efectuarea de investiții în tehnologia informației și comunicațiilor pe teritoriul Împrumutatului, pentru a îmbunătăți performanța activității desfășurate la sediile centrale și a celor din teritoriu ale ONRC, prin, inter alia: (i) înlocuirea elementelor hardware și software standard; și (ii) sprijinirea îmbunătățirii infrastructurii LAN, inclusiv consolidarea conectivității și a facilităților mobile ale ONRC.Partea a 3-a. Îmbunătățirea performanței serviciilor de urmărire penală
Efectuarea de investiții în tehnologia informației și comunicațiilor pe teritoriul Împrumutatului, pentru a consolida funcțiile esențiale ale serviciilor sale de urmărire penală, prin, inter alia: (i) furnizarea de elemente hardware și software care să permită operarea sigură și fiabilă a ECRIS; și (ii) achiziția de elemente hardware pentru centrul primar de date și centrul secundar de date ale Parchetului General și desfășurarea de studii pregătitoare, de proiectare și documentare tehnică pentru dezvoltarea centrelor sale de date.Partea a 4-a. Management de Proiect(a) Sprijinirea DIEFP în managementul și implementarea Proiectului, inclusiv în ceea ce privește sarcinile fiduciare, monitorizarea și evaluarea și raportarea, toate acestea prin: (i) furnizarea de bunuri; servicii, altele decât servicii de consultanță; servicii de consultanță și instruire, (ii) desfășurarea de audituri și (iii) finanțarea Costurilor Operaționale Incrementale.(b) Desfășurarea și diseminarea rezultatelor sondajelor și studiilor referitoare la experiențele și percepțiile utilizatorilor instituționali, ale utilizatorilor finali și ale utilizatorilor potențiali ai serviciilor de justiție.Partea a 5-a. Îmbunătățirea accesului la justiție(a) Consolidarea serviciilor electronice de justiție (e-justiție) prin, inter alia: (i) o evaluare a aranjamentelor legale, procedurale și instituționale existente pentru serviciile de ejustiție; (ii) o analiză privind utilizarea proceselor existente de depunere on-line; și (iii) studii preparatorii și măsuri de sprijin care decurg din Ordinul Ministrului nr. 1582, după caz.(b) Construirea competențelor digitale în rândul furnizorilor de servicii judiciare și al utilizatorilor prin desfășurarea, printre altele: (i) a unei evaluări a nevoilor de instruire și a unui program de instruire pentru dezvoltarea capacității judecătorilor, grefierilor, procurorilor, personalului instanțelor și a avocaților cu privire la competențele digitale necesare pentru a utiliza și promova serviciile de e-justiție; (ii) a unor campanii de conștientizare și unor activități de sensibilizare privind serviciile de e-justiție, inclusiv criteriile de eligibilitate și procedurile de acces; și (iii) a unor tutoriale on-line și în persoană privind serviciile de e-justiție pentru publicul larg, pentru a permite construirea competențelor digitale pentru a se folosi de serviciile de e-justiție (în mod special, pentru grupurile vulnerabile, inclusiv comunitatea romă).
----


Căutare avansată

Tipuri de acte normative

lege (315), hotărâre (1573), decret (1172), decret-lege, ordin (2199), instrucțiuni (16), circulară (25), dispoziție (2), sinteză, răspuns, normă (93), regulament (86), ordonanță (21), precizări, criterii (1), contract muncă, decizie (1463), ordonanță de urgență (125), situație, listă (20), comunicat (226), constituție (1), moțiune (1), declarație (1), convenție (4), completare, metodologie (43), anexă (40), rectificare (67), acord (14), procedură (50), statut (4), apel, îndrumar, amendament (11), proces verbal (1), încheiere (5), sentință (9), mesaj, tarif vamal, cartă (1), protocol (5), raport (1551), proclamație, înțelegere, reglementări (10), memorandum (2), aranjament (1), tratat (2), instrument pentru amendare, act adițional (6), nomenclator, proiect de lege (2), program (5), opinie separată, programă analitică , codul de etică, strategie (7), addendum, rezoluție (3), plan (8), contract-cadru (2), prescripții, codul internațional de management, reguli (2), codul justiției militare, act, act internațional, metodă (1), codul internațional pentru cereale, codul internațional (ftp), codul lsa, contract, ghid (16), tablou de evidență (1), casare, normativ (2), recurs, document, cerințe (1), modul, condiții și proceduri, manual de operare, standard (5), codul civil, codul de procedură civilă, codul comercial, codul aerian, codul familiei, codul penal (1), codul de procedură penală, codul muncii, codul fiscal (1), codul silvic, codul de procedură fiscală, codul vamal (1), sistem, repere metodologice, codul pentru construcția navelor speciale, codul modu

Emitenți
Academia de Științe Agricole și Silvice (2), Academia de Științe Juridice din România, Academia Română (1), Act Internațional (39), Administrația Națională a Penitenciarelor (25), Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Adunarea Constituantă, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (3), Agenția Națională Antidoping (2), Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate , Agenția Națională de Administrare Fiscală (76), Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (4), Agenția Națională de Control al Exporturilor, Agenția Națională de Control al Exporturilor Strategice și al Interzicerii Armelor Chimice, Agenția Națională de Integritate (2), Agenția Națională de Privatizare, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (3), Agenția Națională pentru Comunicații și Informatică, Agenția Națională pentru Dezvoltare Regională, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Agenția Națională pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație, Agenția Națională pentru Ocupare și Formare Profesională, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (5), Agenția Națională pentru Privatizare și Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Agenția Națională pentru Protecția Dreptului Copilului, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (47), Agenția Națională pentru Romi, Agenția Națională pentru Sport, Agenția Nucleară, Agenția pentru Agenda Digitală a României , Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Agenția pentru Strategii Guvernamentale, Agenția Română de Dezvoltare, Agenția Română pentru Conservarea Energiei, Agenția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Asociația Generală a Medicilor, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (1), Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați (4), Asociațiile Patronale ale Producătorilor de Alcool și Băuturi Alcoolice, Autoritarea Națională pentru Comunicații, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, Autoritatea de Supraveghere Financiară (96), Autoritatea Electorală Permanentă (1675), Autoritatea Hipică Națională, Autoritatea Națională Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (3), Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Autoritatea Națională pentru Tineret, Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (16), Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (152), Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - A.N.R.S.C. (7), Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală